Simbol vječne ljubavi

Vjenčano prstenje je kroz povijest, ali i danas važan simbol vječne ljubavi i veze. Zavjet onoga što je plemenito u nama. Davno se simbolima davalo više značaja nego danas. Oblik samog prstena, zatvoreni krug, simbolizirao je integritet, vječnost, harmoniju, ponovno rođenje i svemir. Vjerovalo se u magične moći prstena da sve uroke prsten zatvori u zatvoreni krug i štiti nositelja od svih nesreće i svih negativnih stvari. U nekim vjerovanjima predstavljao je izmjenu sunca i mjeseca.

IMGP8201_r_web

Prva civilizacija za koju je zabilježeno da u vjenčanjima koriste vjenčano prstenje bili su Egipćani. U egipatskim hijeroglifima krug simbolizira vječnost. Kada bi žena primila prsten, ona bi tada pripadala onom muškarcu koji joj je prsten dao. U Babilonskoj mitologiji čak su i bogovi i božice nosili prstenje u pričama o prstenju Shamasha i Marduka i vjerovalo se da prstenje ima magična svojstva.

Koliko god vjerovanja u mističnost, magiju i snagu simbolike blijede, još uvijek se u svim religijama pridaje velika važnost moći vjenčanog prstena. U kršćanstvu svećenik prilikom vjenčanja blagoslivlja vjenčano prstenje koje će štiti brak i vezu.

Odabir idealne veličine prstena

Odabrali ste prsten koji vam se sviđa, ali ne znate točnu veličinu prsta. Ovaj problem je najveći pri svakoj kupnji zaručničkog i vjenčanog prstenja. Kako bi Vam olakšali pri izboru idealne veličine, pročitajte naše savjete.

Postoje razne skale za označavanje veličine prstiju. Prva skala, označava veličinu po obujmu prsta izraženo u milimetrima i ta skala se kreće od 48mm do 68mm. Prosječna veličina ženskog prsta je oko 53mm obujma, dok je tipična muška oko 60mm.  Slijedeća popularna skala ima raspon  vrijednosti od 8 do 28 (obujam u mm minus 40), gdje je prosječna ženska veličina 13, dok je muška 20.

Najbolji i najsigurniji način kako da dođete do idealne veličine prstena koji tražite je da posjetite  Zlatarnu Černi kako bi vam preciznim alatima izmjerili veličinu prsta.

Ukoliko vam je zglob širi od osnove prsta, uzmite mjeru obje pozicije i zapišite srednju vrijednost ta dva mjerenja. Imajte na umu da široko prstenje djeluju tjesnije od uskih prstena. Ako se dvoumite između dvije veličine, odlučite se ipak za veću veličinu.

 Hladni prsti su najmanja varijanta svojih veličina, dok mjerenja toplih i otečenih prstiju daju najveće vrjednosti. Sa mjerenjem ne treba žuriti pa ćemo Vam pri posjetu Zlatarni Černi mjere uzeti dva puta u kraćem vremenskom razmaku kako bi dobili što točnije mjere.

Tijekom ljetovanja posebno obratite pažnju na način nošenja prstenja. Na plažu se prstenje u pravilu ne nosi jer pijesak vrlo lako može izgrebati prsten. Također voda je puno niže temperature od naše tjelesne temperature zato čim uđete u vodu prsti postanu zategnuti, obujam zgloba i osnove prsta postane za broj do dva manji, te vrlo lako dolazi do ispadanja prstena.

Tijekom trudnoće prsti obično nateknu stoga Vam predlažemo da tada jednostavno prstenje prestanete nositi ili ih premjestite na neki prst na kojem Vam je udoban. Poslije trudnoće prsti se mogu vratiti na prijašnju veličinu, ali ne mora biti pravilo. Ukoliko Vam prsten nakon trudnoće svojom veličinom više ne odgovara, predlažemo korekciju (ukoliko je moguća) ili ponovnu izradu prstena.

Prsti su promjenjvih veličina jer puno faktora utječe na trenutnu veličinu prsta. Nerijetko se događa da se mjera prsta promijeni nakon kupovine prstena. Do ovoga dolazi iz nekoliko razloga: klimatske promjene (toplo, hladno, nagla promjena temperature), doba dana – jutro, dan, uvečer; zimsko ili ljetno vrijeme, promjena tjelesne težine, trudnoća…

Vjenčano prstenje

Vjenčano prstenje od platine